Documental participatiu

Documental “Fills i filles de persones immigrades a Catalunya”

Guions


A Sant Pol de Mar tractarem el tema d’identitats i ciutadania.

A la primera sessió de guió ens vam demanar en què consisteix la identitat, quines coses ens fan ser qui som. Les qüestions més importants que hem trobat per definir-nos a nosaltres mateixos són: els gustos, allò que fem cada dia i les amistats. Com triem els amics i les amigues, d’on són i què fem amb ells i elles ens sembla primordial. Aquesta barreja de temes que ens agraden i ens desagraden, que fem o decidim no fer són les que ens fan únics i intentarem poder definir-nos a partir de aquestes preguntes.

A Tortosa hem triat el tema de dinàmiques d’inclusió o discriminació.

En les sessions prèvies, hem volgut destacar que no hem viscut cap tipus de discriminació. De fet, ets tu la que has de parlar amb la gent, relacionar-te i fer-te entendre, tot buscant apropar-te als altres. Tot el grup coincideix en aquesta idea central, tot i que coneixen amics i amigues que sí que se senten discriminats o discriminades. El que farem serà un telenotícies inventat per nosaltres mateixes explicant alguns casos de discriminació. Per exemple, un noi que el deixen sol a classe o un altre que l’insulten pel carrer… L’última notícia versarà sobre el taller que estem fent i, dins de la informació, farem propostes per evitar que es discrimini a la gent.

A Mollerussa ens va agradar el tema de l’emancipació però como encara som força joves i ens falta una estona per anar-nos-en de casa.

Per això ens ho vam replantejar com una manera de repensar al nostre futur i com ens imaginem que serà. El documental tindrà quatre parts. A la primera ens presentarem i parlarem entre nosaltres de què volíem ser de petits. Després anirem cap a la nostra escola i explicarem què estem fent ara i també de què ens imaginem treballant quan acabem els estudis. A la tercera part, al bell mig del carrer, donarem pas a la nostra projecció de futur. El final són les nostres conclusions. Parlarem que ens sembla molt important formar-nos per tenir una bona feina i ser útils per a la societat, ja sigui si ens quedem aquí o si tornem al nostre país d’origen.

A Castelló d’Empúries ens vam interessar per la cultura, el lleure, l’oci i el consum.

El nostre curt serà un recorregut pel poble. Mostrarem les coses que fem per divertir-nos i també les mancances que hi ha. També aprofitarem els espais de trobada per parlar dels temes que ens toquen com a fills d’immigrants… Per exemple, ens trobem enmig de les contradiccions entre l’educació que ens donen els nostres pares i mares… i tot el procés de socialització que vivim a Catalunya, a l’escola, al carrer. També topem amb tota una sèrie prejudicis que sorgeixen quan la gent es refereix a la comunitat d’origen de les nostres famílies…

Als de Salt ens va semblar important parlar del tema de l’educació i el món laboral perquè ens porta a tots i totes de corcoll.

Una de les inquietuds que tenim és per què els fills i les filles d’immigrants no solem arribar ni a fer batxillerat ni a la universitat? Estem en un moment en transició entre l’escola i el món del treball. Sabem què ens agradaria fer, com ara estudiar i treballar alhora… fent pràctiques en empreses… Volem parlar de les oportunitats que hi ha de treure’ns l’ESO i també de les formacions més tècniques, de les alternatives que tenim.

En el guió del nostre documental, canviem per una vegada la perspectiva i som nosaltres qui posem nota al sistema educatiu. Les “matèries” avaluables són: criteri de convalidacions de títols, comportament dels professors, el sistema d’aules A, B, C i D, les posibilitats reals de continuar el estudis, entre d’altres…  Onze “matèries” en total. Farem una mena de sala de professors i cada tema el debatrem per posar-nos d’acord amb les notes. Desprès farem una mena de resum de la qualificació general, com si fos lel moment de posar la nota final.

A Barcelona parlarem de relacions familiars i interpersonals, de qüestions més afectives…

En ser un grup de mares joves, ens va agradar la idea d’enfocar-ho cap ressaltar les qüestions que els nostres pares i mares o altra gent important de la nostra vida ens han transmès i ara nosaltres considerem molt important transmetre als nostres fills i filles. Al mateix temps, volem reflexionar sobre els arrels culturals i familiars que tenim, i com ens serveixen per construir-nos com a persones. És a dir, parlarem de com això ens ha ajudat o no quan vam arribar a Catalunya, o en venir a viure a Barcelona.

Pel que fa a la realització, vam parlar que cadascuna expliqui la seva part de la història o el seu cas estant sola amb el seu fill, a diferents espais de la casa (una canviant al bebè, una altra banyant-lo, una altra cuinant, etc).

A Tarragona enfilarem la qüestió de la participació i la cohesió social.

Tenim un mapa dels barris de Ponent i anem triant diversos espais per visitar-los i també avaluar si són o no participatius. Així és com ens passegem per l’únic pont que conecta els diversos barris per damunt de l’autopista, el Centre Cívic de Camp Clar, la Fundació Casal l’Amic, l’Associació de Veïns del Pilar i les pistes esportives. Després de cada visita, avaluem com aquell espai facilita o no la participació dels veïns i les veïnes i, en funció d’això, anem posant fitxes negres o verdes sobre el mapa. Aleshores somniem que els nostres barris s’omplen de fitxes de tots colors!!! Es dinamitzen i la gent participa!!!

No Replies

Feel free to leave a reply using the form below!


Leave a Reply